Vodič za kupovinu ugaone brusilice – 4 ključna faktora

Vodič za kupovinu ugaone brusilice - 4 ključna faktora

Odabir pravog alata za vašu garažu, radionicu ili gradilište nije uvek baš jednostavan. Mašine poput ugaone brusilice mogu napraviti svu razliku između savršeno urađenog posla i dosta lošijeg. Zato morate da prođete kroz skup vitalnih faktora pre nego što odlučite koja ugaona brusilica je idealna za vas.

vodic za kupovinu ugaone brusilice blog slika 1

Snaga i brzina

Kao što znate, snaga je glavna prednost električnog alata. Ovde postoje dve vrste koje treba uzeti u obzir: ulazna snaga i izlazna snaga. Prva se meri u tri merne jedinice u zavisnosti od tipa ugaone brusilice:

  • Amperi (A) za električne žičane brusilice.
  • Volti (V) za akumulatorske brusilice.
  • Kubične stope po minuti (CFM) za pneumatske brusilice.

Izlazna snaga se, s druge strane, meri u vatima (W).

Očigledno, koliko će snage imati vaša idealna ugaona brusilica zavisiće od vrste posla kojim se najčešće bavite. Ako se bavite teškim poslovima, sečenjem metala na primer, trebalo bi da nabavite brusilicu koja nudi dosta snage, ali ćete verovatno morati da platite nešto skuplje.

Što se tiče brzine, pravilo je jednostavno; što je veći disk, to je mašina sporija. Da biste uporedili različite modele ugaonih brusilica, moraćete da proverite njihovu brzinu u praznom hodu, koja se meri u RPM ili obrtajima po minuti. Brzina bez opterećenja se odnosi na to koliko brzo motor može da se okreće kada nije postavljen rezni odnosno brusni disk.

Ugaone brusilice mogu da isporuče različite brzine, koje se kreću od 5.000 do 11.000 obrtaja po minuti. Ove mašine su prilično brze, što znači da su i zaista opasne, pa obavezno nosite sigurnosnu opremu kada je koristite.

Podržana veličina diska

Ugaone brusilice služe u različite svrhe, što se postiže jednostavnom zamenom diska za sečenje ili brušenje. Dakle, dok će materijal diska odrediti na kojoj vrsti površine možete da ga koristite, njegova veličina će odrediti koliko duboko možete da sečete.

Iako se odlučite za ugaonu brusilicu koja podržava velike diskove, recimo da one veličine oko 200mm, na primer, mogu izgledati primamljivo, zapravo može biti previše ako ne planirate da koristite alat za ozbiljnije poslove. Zato obično preporučujemo da koristite ugaonu brusilicu od 125mm koja podržava diskove od 115mm do 125mm. To je optimalna veličina točka za većinu upotreba. Dodatno, to je ugaona brusilica koju ćete lako pronaći u bilo kojoj prodavnici alata.

vodic za kupovinu ugaone brusilice blog slika 2

Bezbednost ugaone brusilice

Bez obzira koji alat tražite, bilo da je to električna ugaona brusilica, kružna testera ili udarni odvijač, morate obratiti veliku pažnju na bezbednost jer takve mašine mogu biti opasne. Neke od sigurnosnih karakteristika koje preporučujemo da tražite u kvalitetnoj ugaonoj brusilici uključuju kvačilo protiv povratnog udara, koje vas štiti od povratnog udarca, i dvostepeni okidač ili prekidač za zaključavanje, koji smanjuje rizik od slučajnog pokretanja mašine.

Štitnik

Dosta modela ugaonih brusilica se isporučuje sa štitnikom. Sigurno ste primetili da se prilikom brušenja metala javlja puno varnica. To su male metalne i abrazivne čestice visoke temperature. Bez odgovarajućeg štitnika, ove dugačke varnice mogu izazvati opasnost od požara, posebno ako radite u garaži ili zatvorenom prostoru.

Slično tome, dok sečete pločice, kamenje i druge vrste zidova, opiljci koji znaju da odskoče mogu izazvati povrede. Zbog toga je štitnik za ugaonu brusilicu neophodan u mnogim slučajevima.

vodic za kupovinu ugaone brusilice blog slika 3

Zaštita od prašine

Ugaone brusilice proizvode ogromnu količinu prašine, koja može da izazove oštećenje u samoj mašini. Kada birate ugaonu brusilicu, potražite onu koja ima efikasan sistem otporan na prašinu da zaštiti unutrašnje delove od oštećenja. Pročitajte zašto Metabo alati predstavljaju odličan izbor (imaju odličnu zaštitu od prašine ali i još puno toga).

Ostale karakteristike

Neke ugaone brusilice dolaze sa dodatnim funkcijama koje vam zaista mogu olakšati rad, kao što je prekidač za zaključavanje, koji vam omogućava da alat radi bez potrebe da stalno pritiskate prekidač.

Ručke za meki start su takođe odlična karakteristika kod dobre ugaone brusilice, jer smanjuju vibracije, što vam može olakšati rad, posebno tokom dužih radova.

Garancija na alat

Ako postoji jedna stvar koja odražava koliko proizvođač ima poverenja u svoje proizvode, to mora biti garancija. Zato morate da proverite garantni rok svakog alata pre nego što odaberete pravu ugaonu brusilicu. Standard je ovih dana tri godine, ali mnogi modeli i dalje dolaze sa kraćom garancijom.

vodic za kupovinu ugaone brusilice blog slika 4

Odluka o kupovini

Donošenje odluke o kupovini najbolje ugaone brusilice na tržištu nije lak zadatak, ali je  svakako izvodljiv. Ne zaboravite da svaka ugaona brusilica ima svoju primenu, zbog čega morate pažljivo da pročitate naš vodič za kupovinu i odvojite vreme pre nego što se odlučite. Kompletnu ponudu ugaonih brusilica potražiti kod nas.

Razlike između ugaone brusilice i bijaksa pogledajte ovde, jer Vam možda uopšte i ne treba ugaona već čeona brusilica.