Vrste diskova za ugaone brusilice (kad koji disk koristiti)

Vrste diskova za ugaone brusilice (kad koji disk koristiti)

Izbor pravih diskova za sečenje

Diskovi za ugaonu brusilicu se mogu kupiti u skoro svim gvožđarama i prodavnicama alata, pri čemu može biti teško odabrati pravu reznu ploču za pravi posao. Takođe, ukoliko već nemate, ili planirate da kupite novu ugaonu brusilicu, pročitajte naš vodič za kupovinu ugaone brusilice. Da biste pojednostavili proces odabira idealnog diska, imajte na umu sledeće.

Ono što vam je potrebno za sečenje metala je abrazivni rezni disk (koji se naziva i rezni točak).

Međutim, možete se opredeliti i za višenamenske metalne rezne diskove koji mogu da obrađuju širok spektar metala. Iako ne rade tako efikasno kao namenski disk, veoma su raznovrsni.

vrste diskova za ugaone brusilice blog slika 1

Koju vrstu metala ćete seći?

Diskovi za sečenje sadrže različite abrazive koji omogućavaju disku da zaista može da seče čelik, ali takođe, različiti abrazivi su dizajnirani za različite metale. Vodite računa o ovome jer ako odaberete disk dizajniran za drugi metal, možete biti u problemu.

Na primer, nikada nemojte koristiti disk za sečenje od mekog čelika za nerđajući čelik jer biste kontaminirali nerđajući čelik.

 

Koja je debljina materijala?

Debljina materijala će odrediti koju veličinu reznog točka koristiti i koju veličinu ugaone brusilice. Međutim, u 99% slučajeva sečenja metala je brusilica veličine 125mm sa reznim točkom od 1-1,6mm sasvim dovoljna. Brusilica od 230mm bi se koristila za dugačke i duboke rezove na debelom čeliku ili zavarenim spojevima.

 

Koliko debeo rez treba da bude?

Neuobičajeno je da se zahteva disk debljine ispod 1mm ili preko 1.6mm, jer između ovog raspona veličina, većina poslova sečenja metala je izvodljiva.

Međutim, možete koristiti disk od 0.8mm za sečenje veoma tankog lima. Za sečenje težih materijala koristite diskove za sečenje metala minimalne debljine 1.6mm. Napominjemo, diskovi za sečenje veće debljine će seći sporije i proizvesti višak toplote i promenu boje na čeliku što možda nije potrebno. Dakle, najbolje je držati se diska od 1.6mm.

 

Koliko dugo planirate da sečete?

Nema praktičnosti u korišćenju diska za sečenje od 1mm kada morate da napravite stotine rezova, jednostavno bi disk istrošio prebrzo. Disk za sečenje od 1.6mm bi bio korisniji jer je dugotrajan pri radu koji se ponavlja. Takođe možete nabaviti posebno dizajnirane dugotrajne diskove dostupne na tržištu.

 

Vrste reznih diskova

Disk za sečenje tipa 1 (tip 41) – ravni disk

Disk za sečenje tipa 41 je abrazivni rezni točak sa ravnom površinom. Obično se naziva disk za sečenje tipa 1. Tehnički, Tip-1 su ravne brusne ploče, a tip-1a ili Tip-41 je disk za sečenje.

Diskovi tipa 41 imaju potpuno ravnu površinu od centra do ivice što omogućava odličnu efikasnost prilikom upotrebe. To je zato što se sa ovog diska može iskoristiti maksimalna dubina reza.

Jedna mana diskova tipa 41 je to što se čvrsto postavljaju na štitnik, što umanjuje preglednost pri radu. Ovi diskovi se proizvode kruti i blago fleksibilni.

Upozorenje, diskovi tipa 41 su skloni da eksplodiraju kada se previše savijaju tokom sečenja. Vodite računa o tome da biste izbegli povrede.

vrste diskova za ugaone brusilice blog slika 2

Disk za sečenje tipa 27 (tip 42) – ispupčeni disk

Takođe poznati kao Tip 27, diskovi za sečenje tipa 42 imaju udubljeni centar ili centar nalik na dolinu. Ovaj centar omogućava da matica prirubnice za zaključavanje bude ispod površine diska, što se pokazuje kao velika prednost ovih diskova. Koristite disk tipa 42 sa štitnikom otvorenog lica kada želite da brzo isečete vijak ili sečete oko uglova.

Sigurni su za upotrebu jer je malo verovatno da će se navrtka olabaviti jer se čvrsto nalazi u središnjem prostoru. S druge strane, diskovi tipa-42 su skupi i njihova sposobnost sečenja je ograničena.

vrste diskova za ugaone brusilice blog slika 3

Najveća razlika između ravnog i ispupčenog diska?

Razlika između ravnog i ispupčenog diska je u tome što ravan disk ima potpuno ravnu površinu po debljini točka, dok ispupčeni disk ima depresivan centar (evidentne vizuelne razlike). Tip-1 i Tip-27 se odnose na brusne ploče; za diskove za odsecanje, nekada su bili Tip-1a i Tip-27a. Danas se diskovi za odsecanje označavaju kao Tip-41 i Tip-42.

Štitnik na ugaonoj brusilici

Možda ste primetili da postoje dve vrste štitnika za ugaone brusilice; tip-1 i tip-27. Glavna razlika ovde je dubina zaštite. Obično je tip-1 zatvoreni štitnik za lice, a štitnik tipa-27 je otvoreni štitnik koji vam omogućava da brusite licem brusnih točkova tipa-27.

Najbolje je da koristite zaštitni štitnik zatvorenog lica dok koristite disk za odsecanje. Preporučujem vam da pročitate uputstvo za vašu ugaonu brusilicu jer različiti proizvođači imaju svoje dizajne zaštitnih štitnika.

 

Abrazivni materijal za sečenje

Kada govorimo o crnim i obojenim metalima, važno je identifikovati abraziv (ili tačnije zrno unutar abraziva) diska za sečenje. Za sečenje metala najčešće se koriste rezne ploče napravljene od abraziva silicijum karbida i aluminijum oksida.

 

Sečenje crnih metala

Aluminijum oksid je pogodniji za sečenje crnih metala kao što su blagi čelik, nerđajući čelik i liveno gvožđe.

Kada se radi na specifičnijim projektnim zrnima kao što su keramička glinica i cirkonijum glinica mogu doći u igru.

 

Nerđajući čelik

Keramička glinica je odlična za nerđajući čelik jer se brzo hladi i neće pregrejati materijal. Temperatura koja se stvara tokom sečenja je važan faktor koji treba uzeti u obzir kod nerđajućeg čelika jer se lako može izobličiti toplotom. Cirkonijum glinica je korisna za teže poslove sečenja jer se pokazuje kao veoma izdržljiv disk sa dugotrajnim životnim vekom.

Obojeni metali

Silicijum karbid je poželjno zrno za sečenje obojenih metala kao što su aluminijum, bakar i titanijum.

Kao što je ranije rečeno, korišćenjem pogrešnog diska (crni disk na obojenom metalu),  metal bi potencijalno mogao biti kontaminiran. Ako koristite abrazivni točak dizajniran za tvrdi materijal za sečenje mekog materijala kao što je drvo, točak će se opteretiti. Ovo će uticati na sposobnost rezanja i disk bi mogao pući. Takođe, može doći do ozbiljnih povreda i oštećenja radnog predmeta.


has been added to your cart.
Checkout