Cepač za drva – cena, modeli i iskustva

Cepač za drva je uređaj koji se koristi za cepanje trupaca na manje komade koji se mogu koristiti kao ogrevno drvo. Obično se sastoji od hidraulične pumpe, motora i klina za cepanje. Motor obezbeđuje snagu hidrauličnoj pumpi, koja zauzvrat stvara pritisak potreban da se klin za cepanje zabije u trupac.

Klin za cepanje može biti ručni ili hidraulični, pri čemu su hidraulični cepači popularniji izbor zbog njihove povećane efikasnosti i brzine. Dolaze u različitim veličinama, u rasponu od malih električnih modela dizajniranih za kućnu upotrebu, do velikih modela komercijalnog kvaliteta koji mogu da cepaju trupce prečnika do čak 1m.

Na tržištu postoji nekoliko različitih tipova cepača drva, uključujući horizontalne cepače, vertikalne cepače i cepače na tri tačke. Horizontalni cepači su najčešći tip i rade tako što se trupac postavlja na metalnu gredu, a zatim probija klin za cepanje kroz njega. Vertikalni cepači funkcionišu tako što se trupac okači za lanac, a zatim pomoću hidrauličnog cilindra zabije klin za cepanje u njega. Cepači u tri tačke su dizajnirani za upotrebu sa traktorima i pričvršćeni su za vuču u tri tačke na zadnjem delu traktora.

Upotreba cepača ne samo da štedi vreme i energiju u poređenju sa ručnim cepanjem trupaca, već i smanjuje rizik od povreda. Hidraulički mehanizam cepača smanjuje napor potreban za cepanje trupaca i eliminiše potrebu za teškim ručnim radom, čineći pojedincima lakšim i bezbednijim preradu ogrevnog drveta.

Sve u svemu, cepač za drva je vredna mašina za svakoga ko priprema ogrevno drvo, bilo za ličnu upotrebu ili u komercijalne svrhe. Bez obzira da li tražite električni cepač za kućnu upotrebu ili veliki profesionalni cepač komercijalnog kvaliteta, na tržištu postoji dosta modela koje će zadovoljiti vaše potrebe, a cepače iz naše ponude možete videti ispod.

Filter