Šta je bijaks (čeona brusilica) – sve što treba da znate

Šta je bijaks (čeona brusilica) - sve što treba da znate

Jedan od moćnijih, ali često nedovoljno cenjenih alata je čeona brusilica odnosno bijaks. Ako niste upoznati sa ovim alatima, ne brinite jer sigurno niste jedini. Čak iako su ljudi čuli za bijaks, sigurno da je zapravo ne znaju za šta se ovaj alat zapravo koristi.

U ovom vodiču želimo da vas upoznamo i kažemo sve što bi trebalo da znate o ovom praktičnom alatu sa više namena.

Šta je čeona brusilica?

Čeona brusilica ili bijaks je mali, ručni alat koji ima rotirajuće vreteno gde stezaljka drži rezni nastavak. Brusni alat koji se okreće velikom brzinom se koristi za uklanjanje materijala sa radnog komada. Bijaks izgleda slično kao standardni rotacioni alat i obično se napaja komprimovanim vazduhom ili strujom.

Kada se kombinuju sa pravim dodatkom, čeone brusilice su sposobne da obavljaju širok spektar različitih zadataka. Bijaksi su prvenstveno namenjeni za rad sa metalom (posebno za izradu alata i kalupa). Ali mogu se koristiti i na drugim, osetljivijim materijalima kao što su plastika i drvo.

Sa bijaksom i odgovarajućim dodatkom možete polirati, brusiti, seći, brusiti ili čak bušiti različite materijale. Očigledno, ovo čini ovu alatku korisnom u mnogo različitih okolnosti, kao što ćete videti ako nastavite da čitate. Isto tako, objasniću kako je bijaks brusilica, kao i mnogi drugi ručni alati, podeljena na dve različite vrste na osnovu izvora energije.

sta je bijaks blog slika 1

Kada se koristi bijaks?

Kako biste lakše razumeli zašto je ovaj alat toliko koristan, pogledajte neke od scenarija u kojima možete da ga koristite? Sledi nekoliko najčešćih oblasti i načina korišćenja ovog alata.

  1. Prepravke kalupa i alata
Da li ste se ikada zapitali zašto se zove brusilica? Bijaks brusilica je dobila ime po prvobitnoj nameni za koju je razvijena, a to je za brušenje kalupa koji se koriste u alatu. To uključuje metalne kalupe za štancovanje metalnih elemenata, alata za duvanje i brizganje plastike, kalupe za livenje pod pritiskom, kalupe za kovanje itd. Pre dolaska mašina visoke preciznosti kao što su CNC glodalice, bilo je uobičajeno da proizvođači kalupa i alata ručno bruse i usklađuju profile delova koji se spajaju. Kao što znate, teško je ukloniti materijal sa kaljenog alatnog čelika konvencionalnim ručnim alatom kao što je turpija. Upravo je čeona je najbolji alat za posao jer je mala i može se njom lako manevrisati. Danas proizvođači alata koriste bijaks za skidanje ivica, zaobljavanje, poliranje, brušenje i usklađivanje zavarene površine, ali i za mnoge druge poslove.
  1. Poliranje metala
Metal, posebno nerđajući čelik, uvek izgleda bolje kada je poliran. Bez obzira na sam predmet, sve metalno izgleda bolje nakon što ga temeljno polirate. Ali, ako je predmet ogroman, onda je lakše reći nego uraditi poliranje. Na primer, poliranje automobila, iako je moguće, može na kraju biti zaista dug, naporan proces. Sa čeonom brusilicom i odgovarajućim dodacima, poliranje čak i većih površina može biti veoma brzo, lako i jednostavno. Pošto su rotacioni nastavci za poliranje okruglog preseka, savršeni su za poliranje rupa i zakrivljenih površina. Redovno se koriste nastavci za poliranje za čišćenje i poliranje profila kalupa. Međutim, ova vrsta brusilice nije idealna za poliranje ravnih površina, posebno ako je bitna preciznost.
sta je bijaks blog slika 2
  1. Zaglađivanje površina

Nakon što završite sa grubom obradom drveta na primer, često morate da obrusite konačni proizvod kako bi izgledao pune lepše. Ovo može biti nezgodno, u najmanju ruku. Takođe, rizikujete da slučajno uništite ono na čemu ste radili ako to ne obrusite kako treba. Sa ispravnim dodatkom, bijaks brusilica se može koristiti za izglađivanje širokog spektra različitih materijala. Možete ga koristiti za izglađivanje metala, kaljenog čelika, drveta, plastike, pleksiglasa, gume i još mnogo toga.

Tačke zavarivanja: Ako se bavite obradom metala, onda znate koliko zavari mogu biti dosadni. Ova vrsta brusilice može lako ukloniti višak zavarenih spojeva na glatkoj metalnoj konstrukciji, pogotovo onda kada je bitna visoka preciznost i kada je pristupačnost nepovoljna, kako bi završni proizvod izgledao čistije i pedantnije. Ovo je definitivno alat koji morate imati ako se bavite zavarivanjem ili metalnim radovima bilo koje vrste.

Zašto ne koristiti ugaonu brusilicu umesto čeonu brusilice? Zato što su čeone brusilice preciznije i pružaju bolju kontrolu nad alatom. Ugaona brusilica je veliki alat koji se koristi za brzo uklanjanje viška materijala. Njima treba pažljivo rukovati i nisu idealni za precizne radove. Osim toga, ugaone brusilice nisu pogodne za brušenje unutar malih rupa ili na teško pristupačnim mestima.

Za dalje objašnjenje, pogledajte razlike između ugaone brusilice i bijaksa.

  1. Uklanjanje rđe
Rđa je i smrtonosna i teško se uklanja. Bilo šta što rđa napne, na kraju ga i uništi. Iako staru rđu može biti teško ukloniti sa metala, to nije nemoguće, posebno ako rano uhvatite rđu. Bijaks može biti zgodna alatka za uklanjanje tvrdokorne, zaglavljene rđe. Učiniće to što pre jer može biti korisno ako ima mnogo rđe koju treba ukloniti.
sta je bijaks blog slika 3
  1. Oštrenje sečiva

Mnoge brusilice mogu biti opremljene dodatkom za oštrenje sečiva; one vam omogućavaju da naoštrite širok izbor sečiva. Možete ih koristiti za noževe, sekire, ašove, motike i bilo koje druge vrste sečiva kojih se setite. 

Vrste čeonih brusilica

Kao što je pomenuto nekoliko puta do sada, postoje različite vrste čeonih brusilica. U ovom odeljku želim da vam predstavim različite vrste na koje možete naići ili videti kod nekog majstora.

Ravni bijaksi

Ravne čeone brusilice su samo obične brusilice. Potpuno su ravni i skoro podsećaju na neku vrstu velikog šrafcigera.

Pravougaoni bijaksi

Pravougaoni bijaksi rade isto kao i ravn, osim činjenice da je burgija na brusilici pod pravim uglom u odnosu na telo.

sta je bijaks blog slika 4

Ravni bijaks

sta je bijaks blog slika 5

Pravougaoni bijaks

Ravna ili pravougaona čeona brusilica: za šta se koja koristi i koja je bolja?

Činjenica je da nema nikakvih prednosti ili nedostataka za tip čeone brusilice koju odaberete. Ravni bijaksi i bijaksi pod pravim uglom rade potpuno isto. Dakle, sve se svodi na vrstu posla koji radite.

Za šta se koristi pravougaona čeona brusilica? Koristi se za rad na uskim prostorima gde ravne brusilice ne mogu da stanu. Prava verzija alata zajedno sa reznim bitom može biti predugačka za rad unutar delova mašine i automobila.

Evo primera za ilustraciju. Na slici 1 možete videti da je nemoguće izbrusiti rupu ravnom brusilicom.

sta je bijaks blog slika 6

Slika 1- Ravna brusilica ne može da dostigne rupu jer je razmak između ploča manji od dužine tela alata.

U takvim situacijama, brusilica pod pravim uglom je veoma zgodna. Može ići na teško dostupna mesta. Pogledajte ilustraciju ispod (slika 2).

sta je bijaks blog slika 7

 

Slika 2 – Ugaona brusilica može da dostigne rupu i pogodnija je za korišćenje na slabo pristupačnim mestima između više materijala

Izvori napajanja

Čeone brusilice se napajaju na jedan od dva načina: na struju ili na pritisak vazduha.

 

Električne čeone brusilice

Električni bijaksi moraju biti uključeni u struju da bi radili. Obično su manje snažni od svojih pneumatskih kolega, ali takođe imaju tendenciju da budu lakši i mnogo brži. Većina profesionalaca radije koriste električne brusilice za manje poslove koji zahtevaju preciznost i rad u uskim prostorima gde boca za vazduh ili kompresor može biti pomalo glomazan. Takođe treba napomenuti da, pošto su malo manje moćne, električne brusilice mogu koristiti neke jedinstvene bitove koji se ne mogu koristiti na snažnijim pneumatskim bijaksima.

Postoje dve verzije električnih čeonih brusilica; žičani i bežični (odnosno akumulatorski). Kao što možete pretpostaviti, bežična verzija radi na punjive baterije. Treba uzeti u obzir da baterije dodaju masu alatu, ali isto tako isključuju iz igre kablove.

Takođe, činjenica je da ništa ne može pobediti akumulatorski bijaks kada je u pitanju prenosivost. Ako vam je prenosivost važnija, onda je aku alat vaš najbolji prijatelj.

Pneumatske čeone brusilice

Ako želite neprikosnoveni obrtni moment, onda je pneumatski bijaks najbolja opcija za vas. Oni su moćni jer koriste snagu komprimovanog vazduha. Ako imate veoma veliki posao koji treba da se reši, onda pneumatska čeona brusilica može biti spas. Dakle, ako imate dobar posao na vidiku i već posedujete vazdušni kompresor, ovo je najbolja opcija za vas.

Međutim, postoje neki nedostaci pneumatskih bijaks brusilica. Za početak, činjenica da morate da vučete vazdušni kompresor i sve što dolazi uz njega (creva, rezervoar, itd.) kada koristite alat čini ga veoma glomaznim za upotrebu, posebno ako ste u uskom prostoru. Isto tako, ako već nemate vazdušni kompresor, nabavka kompresora koji je takođe kompatibilan sa vašim alatom može biti i skupa i vremenski ograničavajuća.

Dakle, zbog toga koliko su moćne, pneumatske čeone brusilice verovatno nisu najbolja opcija za poslove koji zahtevaju mnogo preciznosti i mekog dodira.

Dodaci za čeone brusilice

Nastavci za brušenje

Točkovi za poliranje

Karbidni nastavci

Točkovi za sečenje drveta

Točkovi za sečenje metala

Brusni kamenovi

Brusni točkovi

 

Ovo je samo primer raznih dodataka koje možete da koristite sa svojom čeonom brusilicom. Kao što vidite, ovo je veoma moćan alat koji nalazi mnogo primena. Dakle, čak i ako nećete da koristite svu dodatnu opremu, to je još uvek vredan alat za nabavku.