Sečenje metala ugaonom brusilicom u 10 koraka (8. korak je najbitniji)

Sečenje metala ugaonom brusilicom u 10 koraka (korak 8 je najbitniji)

Sečenje je važan deo obrade metala. Ukoliko nemate neophodan alat za sečenje, nećete moći mnogo da uradite. U ovom članku ćemo podeliti par korisnih informacija o popularnom i korisnom alatu za sečenje metala, ugaonoj brusilici, i nekim osnovnim koracima i savetima kako da je efikasno koristite.

Da li je moguće rezanje metala ugaonom brusilicom?

Možete da sečete i meke i tvrde metale ugaonom brusilicom pomoću abrazivnih diskova za sečenje. Biće vam potrebne različite vrste reznih diskova za crne (čelik) i obojene metale (aluminijum, bakar, mesing, itd.). Zbog svog ručnog dizajna i veličine diska, ugaone brusilice su obično ograničene na maksimalno 70mm duboke rezove.

secenje metala ugaonom brusilicom blog slika 1

Pažnja Ne koristite listove kružne testere za rezanje metala na ugaonim brusilicama. Ova sečiva su dizajnirana za rad sa motornim testerama obzirom da time veoma ugrožavate svoju i bezbednost osoba u okolini.

Kako koristiti ugaonu brusilicu za sečenje metala?

Ugaona brusilica sa reznim točkom je najopasniji ručni alat na tržištu. Bez odgovarajuće obuke, znanja i pažnje može doći do ozbiljnih povreda korisnika ili osoba u blizini. Pratite naš vodič korak po korak u nastavku o tome kako da postavite i koristite ugaonu brusilicu bezbedno i efikasno za sečenje metala.

 1. Izaberite pravi disk i ugao

Izaberite pravi disk za sečenje uzimajući u obzir materijal za sečenje (crni ili obojeni), dubinu sečenja (veličina diska) i vrstu sečenja. Pročitajte više o tome koje vrste diskova za ugaone brusilice postoje.

 1. Pregledajte brusilicu i disk za sečenje da li su istrošeni i stari

Sama brusilica ne mora biti u savršenom stanju da bi radila efikasno, dizajnirana je za dugogodišnji rad. Međutim, proverite da li središnja navrtka i navoj imaju ozbiljna oštećenja. Ukoliko sve izgleda kako treba i nema vidljivih tragova oštećenja, možete početi sa radom. U suprotnom preporučujemo da nabavite novu ugaonu brusilicu nakon što pročitate naš vodič za kupovinu ugaone brusilice. Rezni disk treba da bude besprekoran. Nikada ne koristite polomljene ili korodirane diskove za sečenje jer ćete se suočiti sa rizikom da disk pukne tokom upotrebe.

 1. Pričvrstite rezni točak na brusilicu

Ako koristite disk tipa 41 (ravni), matica treba da bude na ravnoj strani nadole. Kada koristite disk tipa 42 (ispupčeni), izbočeni deo matice treba da bude okrenut nadole i da dobro leži unutar diska.

Nemojte previše zatezati maticu jer će se sama sve više zatezati pri radu.

 1. Stegnite radni predmet

Radni predmet koji sečete mora biti čvrsto stegnut na jednom kraju. Uverite se da odrezani komad može slobodno da padne, inače može nezgodno odskočiti i/ili oštetiti rezni disk.

 1. Obucite zaštitnu opremu

U najmanju ruku, trebalo bi da nosite zaštitne naočare i čepiće za uši, ali se preporučuje štitnik za lice i kožna kecelja. Kada radite sa većim brusilicama, možete koristiti kožne ili čvrste rukavice za bolje prianjanje.

Ne nosite velike rukavice jer se mogu zakačiti za rezni disk što može izazvati ozbiljne povrede. Nemojte praviti kompromise u pogledu bezbednosti kada radite sa ugaonim brusilicama.

 1. Uključite motor i proverite rotaciono kretanje

Pre nego što počnete da sečete, posmatrajte disk kako se okreće da biste bili sigurni da ste ga pravilno pričvrstili. Trebalo bi da se glatko okreće i da bude u osi, bez ikakvih nedoslednosti.

 1. Počnite sa rezanjem

Uverite se da ono što sečete nema električne materijale, gasne komponente ili druge predmete koje ne želite da isečete ispod. Neka štitnik vaše brusilice bude okrenut prema telu dok ga držite sa dve ruke. Vaše ruke nikada ne bi trebalo da budu prekrštene jedna preko druge dok sečete.

 1. Secite pod uglom od 90 stepeni

Rezni točak treba da dodiruje radni predmet pod uglom od 90°, najbolje na najslabijem poprečnom preseku. Ako gurate rotirajući disk pod uglom, svaka mala bočna sila će dovesti do loma abrazivnog diska.

 1. Pustite oštricu da seče

Ne forsirajte rez preteranim pritiskom ili ćete u suprotnom disk najverovatnije pući. Iako nije neophodno da vršite veliki pritisak, nemojte očekivati da će brusilica bez ikakvog napora iseći komad koji ste namerili. Kao u svemu, bitna je umerenost i osećaj koji se vremenom stiče.

Pazite na materijal dok sečete i ne pokušavajte da sečete prebrzo. Ako sečete dugu dužinu metala, možete se pridržavati sledeće dve metode za efikasno sečenje materijala.

 1. Polako pomerajte brusilicu i rezni točak preko željene dužine sečenja uz pritisak, pazeći da budete svesni da kada pomerite točak u svom pravcu, može da zagrize materijal.
 2. Započnite rez na jednom kraju i završite na drugom kraju željene linije dok u potpunosti sečete kroz deo dok idete. Izaberite metodu koja odgovara vašem poslu i udobnosti.

 

 1. Završite sa rezanjem

Kada primetite da je ostalo još samo malo do završetka reza, smanjite pritisak na radni komad. Tako ćete osetiti manji povratni udarac i sa većom kontrolom i preciznošću završiti rez.