10 primena ugaone brusilice

10 primena ugaone brusilice

Za šta se koristi ugaona brusilica? Sledi lista sa upotrebama ugaone brusilice koja će vas podsetiti na sposobnost ovog alata.

Za razliku od onoga što mnogi ljudi (čak i trgovci) veruju, ugaone brusilice nisu pogodne samo za brušenje. U stvari, smatram da su ove mašine oličenje svestranosti. Ne samo da možete koristiti ugaonu brusilicu za brušenje metala, već je možete koristiti i za sečenje, oštrenje, brušenje i poliranje različitih vrsta površina i materijala.

Impresivno, zar ne?

Sada, nakon svega navedenog, postoje određene upotrebe koje su češće od drugih, što ćemo detaljno videti u nastavku. Ali prvo, hajde da vam osvežimo pamćenje ulaskom u samu definiciju ugaone brusilice.

primena ugaone brusilice blog slika 1

Šta je ugaona brusilica?

Jednostavno rečeno, ugaona brusilica je ručni električni alat sa rotirajućim diskom koji se uglavnom koristi za brušenje, rezanje i poliranje. Naziv potiče od dizajna ovih alata, jer imaju reznu glavu koja je postavljena pod pravim uglom u odnosu na pogonsko vratilo.

Ugaonu brusilicu može napajati jedan od tri izvora napajanja: struja, benzin i komprimovani vazduh, a može biti ili sa kablom ili bez kabla.

Ugaone brusilice dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali najčešće korišćene su brusilice od 125mm i 230mm. Zbog toga možete pronaći diskove tih veličina u bilo kojoj prodavnici alata ili gvožđari. Diskovi za sečenje su podjednako raznovrsni, a danas praktično postoji različit dodatak za svaku namenu, kao što su:

 • Žičani diskovi
 • Diskovi za brušenje
 • Žičane četke
 • Metalni rezni diskovi
 • Suvo rezani dijamantski diskovi
 • Dijamantski utikači diskovi

U zavisnosti od materijala koji pokušavate da isečete ili obrusite, možete odabrati drugu veličinu, model i motor. Na primer, ako treba da sečete zid ili neki drugi sličan materijal, trebalo bi da nabavite ugaonu brusilicu koja ima snažan pogonski motor. Preporučujemo da pročitate naš vodič za kupovinu ugaone brusilice.

Sada ćemo da vidimo koje su glavne upotrebe i kako bezbedno koristiti ugaonu brusilicu.

Upotreba ugaonih brusilica

Kao je gore napomenuto, ugaone brusilice imaju previše namena, ali evo sedam glavnih primena takvog alata:

 1. Brušenje

Verovatno za to trgovci uglavnom koriste ugaone brusilice. Samo instalirajte brusni točak i spremni ste za brušenje i čišćenje zavarenih spojeva, uklanjanje viška materijala i uklanjanje ivica i ivica.

primena ugaone brusilice blog slika 2
 1. Oštrenje alata

Takođe ćete moći da vratite bilo koju ivicu i izoštrite bilo koju ravnu površinu sa lakoćom. Ako imate neke grube alate koji su izgubili ivicu, možete ih pokrenuti pomoću ugaone brusilice.

Imajte na umu da možete lako pregrejati metalnu oštricu pomoću ugaone brusilice. Kada temperatura pređe tačku rekristalizacije, rezna ivica će izgubiti svoju tvrdoću. Ako se to dogodi, ivica će postati plavkasto-crna ili boje slame i može se brzo istrošiti.

 1. Sečenje metala

Uz pravi dodatak, recimo točak za sečenje, ugaona brusilica može da se pridruži vašem arsenalu električnih alata kao mašina za sečenje metala. Na kraju krajeva, ko ovih dana ima vremena da seče šipke, cevi i profile pomoću testere?

Uzmite tanak abrazivni točak za sečenje i ovim alatom možete seći lim i armaturu. Građevinski radnici često koriste testere za sečenje metala i ugaone brusilice za rezanje armaturnih šipki koje se koriste za armiranje betona.

Naravno, ovo je težak posao, i ako želite da koristite svoju ugaonu brusilicu za sečenje čelika i sličnih materijala, trebalo bi da potrošite malo više unapred da biste dobili moćan model.

primena ugaone brusilice blog slika 3
 1. Čišćenje metala

Koristeći žičani točak ili četku, možete brzo i efikasno ukloniti rđu i boju koja se ljušti. Međutim, ova dva priloga su dizajnirana za različite svrhe. S jedne strane, žičane četke su pogodne za uklanjanje rđe i boje sa ravnih površina. Žičani diskovi se, s druge strane, mogu koristiti za čišćenje teško dostupnih mesta, kao što su uglovi i pukotine.

 1. Sečenje zida

Ne samo da možete koristiti vašu ugaonu brusilicu za sečenje pločica, već je pogodna i za sečenje zida. Sve što trebate je da instalirate dijamantski točak za sečenje i nijedna cigla vam neće stajati na putu. Opet, višekratno sečenje takvih materijala može brzo da istroši vaš motor, pa se pobrinite da od samog početka nabavite moćnu brusilicu.

 1. Uklanjanje maltera

Takođe je vredno napomenuti da možete koristiti ugaonu brusilicu za uklanjanje starog maltera bez oštećenja cigle. Predlažem da koristite dijamantski točak za utiskivanje debljine približno širine maltera. Možda ćete morati da prođete brusnim točkom nekoliko puta da biste potpuno uklonili stari malter.

Ipak, ne zaboravite da nosite štitnik za lice i zaštitne naočare, jer proces može biti zaista prašnjav. A leteći ostaci mogu izazvati ozbiljne povrede. Verujte mi kada kažem da brušenje kuca dletom i čekićem u bilo koje doba dana.

 1. Uklanjanje boje i rđe

Nabavite točak za skidanje boje ili runo za čišćenje koji će brzo ukloniti staru boju i rđu sa metala bez oštećenja radne površine. Ovo takođe možete koristiti za izglađivanje hrapave površine i za uklanjanje termičkog plavljenja uzrokovanog zavarivanjem ili toplotnom obradom.

 1. Sečenje pločica i betona

Sečenje pločica i betonskih komada je suštinski deo građevinskih i renovacionih poslova. Ali to može izazvati neizdržljiv bol u vratu, posebno ako nemate namensku testeru za pločice.

Na sreću, ove materijale možete lako da isečete pomoću ugaone brusilice, jednostavnim pričvršćivanjem suvo rezanog dijamantskog diska, što bi zadatak učinilo lakšim.

Imajte na umu da je profesionalna testera za pločice bolja opcija za pravolinijsko sečenje. Zbog toga je svakako bolji izbor za ozbiljnije građevinske radove. Ali kada želite da zamenite stare pločice, ugaona brusilica je ono što vam treba.

primena ugaone brusilice blog slika 4
 1. Poliranje metala

Možete koristiti točak za poliranje sa ugaonom brusilicom za poliranje metala poput aluminijuma i čelika. Ali pre nego što polirate, uverite se da ste uklonili duboke tragove i neravnine pomoću diska za brušenje.

Kao što ste primetili, ugaone brusilice su neverovatno moćan alat, a korišćenje vaše za različite namene i aplikacije je jednostavno zamenom točka ili priključka. Treba napomenuti jednu stvar: nisu svi dodaci kompatibilni sa svim ugaonim brusilicama, pa potražite model koji odgovara zahtevima vašeg posla.

 1. Obrada drveta

Konačno, možete koristiti posebne diskove za obradu drveta na ugaonim brusilicama za sečenje, rezbarenje i poliranje drveta. Iako može biti teško urezati fine detalje na malim dekorima i umetničkim delima, možete brzo i lako ukloniti mnogo materijala. Za fine i precizne poslove dosta je bolja čeona bruisilica sa potrebnim dodatkom. Šta je čeona brusilica možete pročitati u posebnom tekstu.

primena ugaone brusilice blog slika 5

Mere opreza

Da li su ugaone brusilice opasne? Ugaone brusilice su moćne mašine, a kao što znate, sa velikom snagom postoji veliki rizik od povreda, posebno što se diskovi brusilice okreću velikom brzinom koja može da dostigne 10.000 do 11.000 obrtaja u minuti. Jedan pokret i možete izgubiti prst, ruku ili nogu. Da, izuzetno je opasno.

Cilj ovoga nije plašenje već da davanjem na značaju bezbednosnim merama. Sigurnost mora biti na prvom mestu bez obzira za šta koristite ugaonu brusilicu. Evo nekoliko mera predostrožnosti koje možete preduzeti:

 • Ugaone brusilice bacaju ogromnu količinu prašine u vazduh, pa obavezno nosite masku za prašinu, zaštitne naočare i rukavice. Ako ne radite sami, uverite se da svi u prostoriji nose maske za prašinu.
 • Dok radite zidarske radove, trebalo bi da nosite štitnik za lice da biste se zaštitili od letećih krhotina.
 • Čvrsto držite obe ruke tokom operacije i pričvrstite ručku kad god je to moguće.
 • Ugaone brusilice proizvode varnice prilikom sečenja, tako da ih nemojte koristiti u blizini zapaljivih materijala.
 • Kada menjate disk, pokrenite brusilicu u zaštićenom prostoru da biste bili sigurni da je sve namešteno kako treba i da se rotira pravilno..
 • Štitnik je tu da vas zaštiti, pa ga pričvrstite kad god je to moguće.
 • Kada nisu u upotrebi, čuvajte svoje ugaone brusilice dalje od dece.
 • Isključite motor kada treba da promenite disk.
 • Čvrsto pričvrstite radni predmet kako biste izbegli klizanje.

Naravno, ovi saveti su direktno povezani sa ugaonim brusilicama i još uvek morate da se pridržavate opštih bezbednosnih mera predostrožnosti koje važe za sve električne alate.

Zapamtite, bezbednost na prvom mestu.