Razlike između ugaone brusilice i bijaksa

Razlike između ugaone brusilice i bijaksa

Ugaona brusilica i bijaks su vrste brusilica pri čemu je funkcionalnost ono što ih najviše razlikuje. Dakle, koja je suštinska razlika između čeone brusilice i ugaone brusilice?

U ovom članku ću objasniti šta je svaki alat i koje su glavne razlike između njih.

razlike izmedju ugaone i ceone brusilice blog slika 1

Poređenje ugaone brusilice i čeone brusilice

Glavne razlike između ugaone brusilice i čeone brusilice su dizajn alata, veličina i snaga. Ugaona brusilica se prvenstveno koristi za sečenje i grubo brušenje, dok je čeona brusilica rotacioni alat koji se koristi za precizan rad.

Ovde je uporedna tabela između ove dve vrste brusilica.

Ugaona brusilica Čeona brusilica (bijaks)
Dizajn Električni alat za teške uslove rada Rotacioni alat
Veličina Veći alat koji se koristi sa dve ruke Relativno manji alat
Izvor napajnja Električni (sa kablom), baterija (bežični) Komprimovani vazduh, električni i baterija
Broj obraja manji broj obrtaja: 6500 – 20000 /min veći broj obrtaja: 15000 – 30000 /min
Snaga 1.5KS – 5KS do 1KS
Upotreba Grubo brušenje. Sečenje armature, pločica i zida. Uklonjanje maltera i rđe. Precizno sečenje i brušenje. Graviranje i rezbarenje stakla, metala i drveta.

Šta je čeona brusilica

Čeona brusilica ili bijaks je relativno mali, ručni alat koji može da obavlja širok spektar poslova. U zavisnosti od toga koji dodatak koristite, možete da koristite brusilicu za poliranje površina, sečenje materijala, zaglađivanje grubih ivica na drvetu ili metalu, brušenje rđe, oštrenje sečiva i još mnogo toga.

Lista dodataka koji se mogu koristiti sa brusilicom je zaista impresivna i govori o tome koliko je alat zapravo moćan. Prilikom opremanja radionice od nule, preporuka je nabaviti bijaks među prvim alatima obzirom na primenu koju ovaj alat pruža.

razlike izmedju ugaone i ceone brusilice blog slika 2

Šta je ugaona brusilica

Ugaone brusilice imaju sličnu ulogu kao i čeone brusilice, ali postoji dovoljno razlika koje opravdavaju njihovo klasifikovanje kao poseban alat. Ugaone brusilice su veliki ručni alati koji su opremljeni diskom. Disk koji se okreće velikom brzinom deluje kao alat za sečenje ili brušenje.

Opremljen odgovarajućim diskom, možete koristiti njihovu ugaonu brusilicu da sa lakoćom sečete materijal poput metala ili drveta, možete ga koristiti za brušenje materijala, a možete ga koristiti čak i za poliranje površina. 

razlike izmedju ugaone i ceone brusilice blog slika 3

9 ključnih razlika između ugaonih i čeonih brusilica

Čitajući ovaj tekst, već možete videti neke od sličnosti između ovih alata. Oba imaju više namena i mogu se koristiti za poliranje, brušenje, sečenje itd. Međutim, koje su razlike između njih? Nastavite da čitate i saznaćete.

 1. Dizajn

Osnovna razlika između ova dva električna alata je dizajn.

Ugaona brusilica je dizajnirana za rad sa tankim abrazivnim diskovima. Ovi diskovi su postavljeni na rotirajuće vreteno koje je pod pravim uglom u odnosu na telo alata. Možete koristiti lice diska za brušenje i poliranje, a periferiju diska za sečenje.

S druge strane, čeona brusilica je rotacioni alat dizajniran za cilindrične rezne komade. Ovi bitovi uglavnom koriste svoju perifernu oblast za mašinsku obradu.

U slučaju ravne čeone brusilice, alat za sečenje je u liniji sa telom. Postoji i verzija ovog alata kod koje se rezni alat nalazi pod pravim uglom u odnosu na telo alata. Ovde možete videti razliku između ravne i pravougaone brusilice i pročitati sve o čeonim brusilicama.

 1. Veličina: ugaone brusilice su veće

Jedna od najznačajnijih razlika između ove dve vrste alata je njihova veličina. Iako su oba tehnički ručni alati, čeone brusilice se mogu pouzdano držati jednom rukom, dok ugaone brusilice zahtevaju obe ruke. Štaviše, ugaone brusilice su prilično glomazni alati sa ručkama, dok su bijaksi oblikovani više kao odvijači.

 1. Snaga: Ugaona brusilica je moćnija

Dve najveće oblasti u kojima se ovi alati razlikuju su u oblastima brzine i snage. Kao što sam ranije rekao, ugaone brusilice su mnogo veće. Pošto su veći, u stanju su da drže mnogo veći motor. Verovatno možete pogoditi i čemu je stvar. Veći motor znači mnogo više snage. Iako će tačna razlika varirati u zavisnosti od alata, generalno, ugaone brusilice su otprilike dvostruko snažnije od čeonih brusilica.

Ako pogledate snagu motora, čeone brusilice su manje od 1 KS, dok su motori ugaonih brusilica ocenjeni u rasponu od 1,5 do 5 KS. Ova dodatna snaga je korisna u raznim situacijama. Na primer, dodatna snaga olakšava brzo sečenje materijala ili izglađivanje materijala.

Iako su brusilice snažnije od Dremel alata, ne mogu se takmičiti sa silom rezanja ugaonih brusilica.

 1. Čeona brusilica nudi veću preciznost

Čeone brusilice su dizajnirane za precizan rad. One nude bolju kontrolu i manevrisanje pri radu.

Nasuprot tome, ugaona brusilica je grub alat sa brutalnom snagom.

 1. Brzina: Čeona brusilica ima veći broj obrtaja

Brzina predstavlja potpuno drugu priču. Čeone brusilice su manje od ugaonih brusilica, što takođe znači da su mnogo brže. Generalno, brzina se kreće od 15000 do maksimalno 30000 obrtaja po minuti.

Razlika u brzini možda u početku nije toliko primetna, ali ako biste direktno uporedili brzinu sličnog priključka na oba alata, videli biste koliko je brusilica brža. Veći broj obrtaja omogućava alatu da radi sa malim burgijama od tvrdog metala, dijamantskim nastavcima i montiranim točkama sličnim Dremel burgijama.

 1. Ugaona brusilica je bolja za sečenje

Sa ugaonom brusicom, ne samo da je lako izvršiti operacije rezanja, već je i bezbedno. Zaštitni štitnik na alatu sprečava da razbijeni komadi eksplodiranih abrazivnih diskova lete svuda. I verujte mi, ovo se dešava češće nego što mislite, posebno kada se seče čvrsti materijali kao što je čelik.

Možete koristiti rezni točak na brusilici za male poslove sečenja. Ali oni nisu dizajnirani za takve zadatke kao što je vidljivo iz odsustva zaštitnika. Ako vam je potreban pravi rotirajući alat sa reznim točkom, pogledajte alat za sečenje sa štitnikom.

 1. Izvor napajanja

Još jedna velika razlika je način na koji se alati napajaju. Ugaone brusilice se skoro isključivo napajaju električnom energijom. Ne mogu da zamislim ugaonu brusilicu koja se ne napaja strujom ili baterijom.

S druge strane, brusilice su uglavnom na vazdušni pogon. Mnogi brusilice takođe koriste baterijsko napajanje, ali samo električne brusilice sa kablom nisu toliko popularne.

 1. Ugaona brusilica pokriva veću površinu

Ugaone brusilice su dizajnirane da rade sa diskovima velikog prečnika u poređenju sa montiranim točkastim alatima na brusilicama. Disk koji je pričvršćen na arbor koji je okomit na telo pokriva veću površinu. To im omogućava da brže završe posao.

 1. Ravne i zakrivljene površine

Pošto diskovi za ugaone brusilice imaju ravnu površinu za sečenje, bolje rade na ravnim površinama. Takođe dobro rade na spoljnim zakrivljenim površinama koje se protežu na velikoj površini. Na primer, možete koristiti ugaonu brusilicu sa točkom za poliranje za poliranje karoserije automobila.

S druge strane, brusilice su idealne za brušenje i poliranje rupa, oštrih krivina, složenih unutrašnjih profila itd.

 1. Čeone brusilice su svestranije

Nemojte me pogrešno shvatiti, ugaone brusilice su odlične i neizostavan su deo svake radionice. Međutim, kada je u pitanju čista svestranost, bijaks brusilice su u prednosti. Ugaone brusilice se uglavnom koriste za sečenje i brušenje (iako postoje i druge aplikacije za koje se mogu koristiti).

S druge strane, čeone brusilice su neverovatno raznovrsne. Postoji na desetine različitih dodataka koje možete da koristite sa svojom brusicom i oni pomažu da ovo postane izuzetno vredan alat. Kao što sam ranije rekao, sa pravim kompletom dodataka, možete obaviti ludi broj poslova sa svojom mlinom.

Zaključak: Koji je alat bolji?

U idealnom slučaju, trebalo bi da imate oba alata jer su najbolji za različite poslove. Ali vi ste ovde da saznate koji je bolji za vaš posao. Dakle, dozvolite mi da završim sa svojom preporukom.

Nabavite ugaonu brusilicu ako:

 • Potreban vam je moćan alat za dosta grubog brušenja.
 • Vaš posao uključuje sečenje tvrdih materijala kao što su armatura, pločice, uklanjanje maltera itd.
 • Neko želi ukloniti rđu ili polirati velike površine.
 • Kliknite ovde da vidite najbolje ugaone brusilice 2019

Nabavite čeonu brusilicu ako:

  • Vi ste proizvođač kalupa ili neko ko radi poslove preciznog brušenja.
  • Većina vašeg posla je sečenje, brušenje i poliranje malih radnih komada.
  • Vaš posao zahteva rad sa malim nastavcima alata kao što su karbidni vršci.
  • Vi ste umetnik ili „uradi sam“ entuzijasta koji želi da radi rezbarenje na drvetu i kamenju.

Interesuje Vas ponuda ugaonih i čeonih brusilica.

Sve električne brusilice pogledajte ovde.