Agregati za struju – Vodič za kupovinu

Agregati za struju - Sve što treba da znate pre kupovine

Električni agregati ili generatori su rezervni izvori energije koji pretvaraju gorivo – benzin ili dizel u električnu energiju. Oni su primarni izvori napajanja tokom nestanka struje ili na lokacijama bez ili sa nestabilnim naponom električne mreže. Koje vrste agregata postoje, koji je za vaše potrebe adekvatan, kako osigurati dugogodišnji rad, pročitajte u nastavku članka. Pažnja: spremili smo i listu najpoželjnijih agregata dostupnih na tržištu.

blog - generatori za struju

Koje vrste agregata postoje?

Postoje tri vrste agregata: prenosni, inverterski i stacionarni. Prenosni i inverterski generatori mogu napajati različite vrste alata i uređaja na lokaciji. Izaberite veličinu koja vam je potrebna na osnovu radne snage stavki koje ćete povezati sa njima, kao i prenaponske snage za njihovo pokretanje. Stacionarni generatori se razlikuju od druge dve vrste obzirom da oni služe kao rezervni izvori napajanja za stambene, komercijalne i industrijske električne mreže.

Kako izračunati dovoljnu snagu agregata?

Prvo,  uzmite u obzir sve uređaje koje želite koristite tokom nestanka struje. Zatim proverite broj vati koji su potrebni za napajanje i pokretanje uređaja. Ove informacije možete pronaći u uputstvu za upotrebu ili na samoj mašini. Preporučuje se da se konsultujete sa iskusnim električarem pri proračunu tačne snage koja vam je potrebna. Ukupna snaga koju odredite da vam je potrebna ne bi smela da bude veća od izlazne snage generatora koji kupite. Takođe, preporuka je da snaga koju ćete koristiti bude 80-90% snage koju agregat pruža.

Kako pravilno održavati agregat?

Održavanje prenosnog ili inverterskog generatora napajanog benzinom ili dizelom se previše ne razlikuje od održavanja kosilice ili čistača snega. Poštujte preporuke proizvođača za vreme različitih operacija. Uglavnom je potrebno obratiti pažnju na sledeće:

  • Proveravajte nivo goriva i ulja
  • Proveravajte vazdušni filter
  • Dotežite matice i šrafove
  • Čistite ostatke koji su se nakupili

Neki modeli takođe imaju baterije koje će se puniti dok generator radi. Ako generator ne radi redovno, punjač ili održavač baterije mogu pomoći da se ponovo napuni.

Stacionarni generatori su malo složeniji od prenosivih ili inverterskih generatora. Postoje neki koraci koje vlasnici mogu da obavljaju i oni spadaju u tip održavanja koji je uobičajen za male motore, kao što je provera ulja, baterije, nivoa rashladne tečnosti, kaiševa i svećica. Međutim, preporuka je da sertifikovani majstor obavi povremene složenije zadatke, kako bi rad agregata ostao pouzdan dugi niz godina.

Vodite evidenciju o održavanju i eventualnim popravkama kako biste imali tačan uvid kada bi sledeći put trebalo da se izvrši provera i zamena potrošnih delova.

blog - agregati slika 3

Potražnja veća od ponude?

Zbog aktuelne situacije u svetu, potražnja za agregatima u Srbiji je povećana za više od 200%, po poslednjim statistikama. Zato smo izdvojili nekoliko najprodavanijih modela kojima su kupci zadovoljni, kako biste mogli da ih uporedite sa manje poželjnim modelima i stekli bolju sliku o razlikama i prednostima kada se odlučite da nabavite jedan.


has been added to your cart.
Checkout